Friday, 10 July 2015

Sawang di mana-mana

Assalamualaikum!

Sepatutnya I sekarang diulit AR. Tp nk tulis kt blog mcm lagi best menarik.
*cantik menarik tertarik kau mmg da bomb*

Baru login blog harini. Lama jugak dh x on blog ni. Ecece. Besawang jgk dah blog ni. Se bersawang-sawang blog aku pun, ada lagi blog yg lagi sawang. Hee~

Alkisah pada minggu pertama perkuliahan, hari Jumaat 26/06/2015 kelas kami telah digemparkan dgn berita posting awal. Mula-mula ingat lecturer tu main-main je. Yelah dgn action research assignments yg menggunung, kot la lecturer tu saje nk cakap mcm tu, sbb nk push kami buat kerja. So, kami pun make don't know about it. Weekends berlalu dgn tenang minggu pertama.

Pada minggu kedua, that thing which I taught it won't be happening, betul-betul terjadi. Fuuuuuh. Tp bukan posting. Internship kami lepas cuti bln 9. Kami habis blajaq bulan 9 la kiranya. Sbb exam ap sume diawalkan. So, conclusion, kami habis blajar bulan 9. Tahniah comrades!

Dia jadi pening bila semua assignments diawalkan tarikh penghantaran. AR? Hmm, xcollect data pn lagi. Minggu 6 nanti bru nk p sekolah lama nk collect data. Jadi semuanya dlm keadaan yang kalut malut, harut barut. Kihkih.

Inilah dugaan Ramadhan kami. Sape-sape yg baca ni, mohon doa antum semua semoga saya dapat intern sekaligus di postingkan ke Simunjan. Nk lebih tepat, SK ABANG MAN, Simunjan. Sy xkisah sebenarnya dihantar ke mana-mana. Tp kalau boleh nk duduk dalam rumah je. Xpayah nk menyewa rumah, minyak, kereta sume. Hee. Mintak doa semua nohhh

Dann. Mood raya xsampai lagi sebab banyak dugaan. Hehe. Apa-apa pun, hampa doakanla kami semua semoga dapat kt tempat yg kami hajati, bukan tempat yg JPN hajati. Kihkih. 

Dr.Zaki pesan, 
"jadilah ummah yg mencari jalan, bukan ummah yg mencari alasan."

Sekian, 
Senyum selalu
Wassalam.

Saturday, 7 February 2015

Welcome Sister! ;)

Assalamu'alaikum!
Alhamdulillah, syukur lah boleh update blog. I hereby to welcome our new sister. Welcome sister! I am so honoured that you have made your decision. I know it is not an easy transition but as long as I am here, In Sha Allah I will do my very best to help you. And I would also need you to help me sbb I pun nk berubah. Huhu.

You are lucky. Sbb mcm baby baru lahir which means suci. Suci dari dosa. (jealous much)
You are lucky. Sbb Allah ketuk pintu hati you. (lagi jealous. huhu)
You are lucky. Sbb you dpt hidayah.
You are lucky. Sbb Allah gave u the strength.
You are lucky. Sbb u were/is/will be tested. Tu tandanya Allah sayang.
You are lucky. Sbb finally u find ur way of life.

Jaga solat
Jaga aurat
Jaga ikhtilat
And the most important thing is Istiqamah.
I hope kita sama2 istiqamah.
Istiqamah bukan mudah tp kita sama2 cuba.
Mujahadah itu pahit kerna syurga itu manis.
Mabruk sister! Masha Allah. Alhamdulillah.

Gembira.

Wassalam

Thursday, 5 February 2015

Hong Kong

Soalan : Salam. Nt kls sns 3B ckgu bt ktne?
Jawapan : Wslm.. Kt Hong Kong.

Aku xtaw nk respond apa. Haha.

Friday, 16 January 2015

Pelajar Tahun Akhir

Assalamua'laikum everybody.

Indah berbalam si awan petang,
Berarak di celah pepohon ara;
Pemanis kalam selamat datang.
Awal Bismillah pembuka bicara.

Bismillahrirrahmanirrahim..(Throwback forum gtu. Hehe)

Pertama sekali, syukur ke hadrat Ilahi kerana dgn limpah dan kurnia-Nya maka dapat I menulis di blog pada hari ini. Lama kot rasa x menulis ni. Hehe. Tahun ni 2015 dah. Hee. Apa yang special sgt tahun 2015 ni?

Ya betul, semestinya I dah masuk final year tahun ni. Pejam celik pejam celik dah masuk final year. Dah besar, dah matang, dah kawen. Alhamdulillah dah masuk final year. Guane rase jd budok final year? Dia rasa mcm excited nk habis blaja and on the same time rasa mcm sedih pun ada. Bakpe sedih? Yela.. Nt xleh nk tgh H.E.P lagi dah. Xleh nk tgk lecturer H.E.P kesayangan ramai. Xbaik menipu Zanee, berdosa. Haha.

Tahun 2014 banyak sgt benda yg negara kita lalui. Banyak teguran dari Allah yg kita dapat tahun lepas. Bermula dengan misteri kehilangan pesawat MH370. Banyak teori sebenarnya pasal pesawat ni. Ada pasal buah manggis. Ada pasal warga Iran yang 2 orang tu. Klu nk tahu teori2 ni, google je. Jgn lupa google skali teori behavioral, rebt, and pcc. 3 teori ni masuk exam.

Seterusnya, kita digemparkan lagi dengan pesawat MH17 yang ditembak jatuh. Kita yang dengar ni pun rasa kesian, what more to say orang yang mengalami nya. Dorg perlukan support, bimbingan dan kaunseling. Semenjak 2 menjak blaja kaunseling ni dia rasa mcm pro lak. Hee. 

Followed by the recent issue yg melanda Utara, Selatan dan yg paling dasyat skali Pantai Timur. Mende? Mende lagi klu bukan banjir. Kita sedia maklum, banjir tahun ni mmg boleh dikatakan banjir yang paling teruk. Cuba bayangkan klu sampai tingkat tiga tu pn air boleh naik. Cane nk survive?

Mereke yang dilanda musibah ni sebenarnya beruntung. Untung apanya, rugi sana sini, rumah hilang, duit xde. Chill bro chill. Dia untung sebab Allah pilih dorg ni untuk lalui ujian ni. Knpa Allah pilih dorg? Sbb Allah tahu dorg mampu untuk menempuhi dugaan ni. Klu kita sendiri? Cuba bayangkan, klu setakat laptop jammed sekejap pun kita boleh membebel 25jam, cuba bayangkan kalau kita dilanda musibah? Nk membebel non stop ke guane? Mereka dalam kalangan org yg beruntung, sebab dalam ramai2 penduduk di atas muka bumi ni, Allah pilih mereka. Allah pilih sebab Allah tahu mcm mana hati2 mereka ni.

Semoga tahun 2015 ni akan jadi tahun yang lebih baik untuk kita semua. Wake up everybody, jgn terlalu leka dibuai mimpi. Bila cakap pasal tahun baru ni, semestinya setiap orang ada azam masing2. New Year Resolution gtu. U ingat u je ada? I pun ada okayyyyy. Tp private and confidential. Hee

Tahun ni final year jadi Pelajar Institut Pendidikan Guru Kampus Pulau Pinang B.Ed TESL January 2012 Intake. Final year dah weyh, Sem 7. Thn dpn Sem 8. Smoga segala urusan di final year ni dipermudahkan hendaknya. Ayuh sama2 kita bangkit untuk final year. Ehee.

Ni la payah klu da start menulis. Dia jadi mcm membebel lak. Hehe.Idea macam mencurah-curah ke ladang gandum. Somehow I rasa dlm entry ni, penggunaan Bahasa Melayu I agak bagus. Haha. 

Smile:)
Wassalam

*Entry Pelajar Tahun Akhir, tp merepek pasal benda lain. Itu normal.

Sunday, 23 November 2014

Hehe

Assalamua'laikum!

Last post was on 16th July 2014 and now is 24th November 2014. It has been four months yaw I didn't update. Xtwu la busy apa. Even fb pun masa studyweek bru aktif gila2 aktif. Hee. Klu busy ke jalan Allah xpe jugak. Klu busy ke shopping mall? Aishh. Mahu nya kena reject jadi bini. Hee

So, I am done for semester 6. Maknanya ada 2 semester lagi yakni setahun lagi nk blaja dah. Hee. Klu dlu when people asked "brape taun gik nk abis?". I pun mcm berat hati nk jawab ada beberapa tahun. Skrg mcm happy sikit la bila org tnya. Even xde lagi yg tanya. I would happily answer setahun lagi. Klu org tnya thn lagi syok "Hjg thn ni la habis" Kikiki.

Bukan excited nk tinggalkan penang. Excited nk habis blaja. Tseksa la jugak amek degree ni. 1 subjek paling kurang pn 4 kerja kursus a.k.a assignments. Dgn aktiviti sana sini lagi. Oishh. Naseb x kawen lagi, klu da kawen xtaw nk handle cane.

Oh yes, 14-16 oct g ipg ipoh for forum. Hehe. And alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah dapat tempat kedua for keseluruhan and kedua untuk moderator. Sape moderator? I la moderator nya. Mental breakdown sungguh haritu. Tp ada hikmah. Hehe.

Ok, gtg nt sambung lain kali plak ya. Hee
Smile :)
Wassalam

Wednesday, 16 July 2014

Ceritera Praktikum #2

Alkisah the pk1 introduced me as Cikgu Siti. But the name written on my nametag is Azanee. So I kinda confused which name to be used in class.



Teacher: U can call me Miss Azanee or Miss Siti.
Pupils: *Blurr faces*
Teacher : Ok, which one do you prefer? Miss Azanee or Miss Siti?
The whole class: Miss Siti~!
Monolog dalaman: Ok fine!

*****************************

I went to observe teacher in a class

Teacher: What is reddish-brown?
Pupil X: Merah koko!
Pupil Y: Merah keperang perangan
Teacher: Yes, keperang-perangan. Bukan merah koko!

Monday, 14 July 2014

#Pray4Gaza

Assalamualaikum!

Aku rasa x puas ati nangga Israel molah Palestine kedak ya. Siyes aku geram. Maok jak aku nk nganok nyumpah seranah Israel tok, tp Islam x ajar aku untuk nganok nk nyumpah guna bad words suma ya. Aku hanya mampu berdoa untuk Palestine. Aku mok boikot segala2 nk ada kaitan dgn Israel.

Sapa kempang nangga gamba nembiak kenak bom. Iboh nembiak, nangga mana2 org la kenak bom. Palak abis berlubang suma. Sapa kempang nangga gmba kedak ya. Dhla bulan posa kedak tok kenak mcm ya. Kesian nya Ya Allah. Nang besar dugaan sidaknya kt sinun. Jauh gilak beza hidup di Malaysia tok dengan sidak di sinun.

Di Malaysia tok, nembiak agik riang ria turun sekolah. Sidak sinun ne ada tedah. Ada masjid, masjid d bom oleh sidak laknatullah ya. Nkpa kejadah kau ngebom masjid. Mintak sut daie kali. Hish. Geram aku okay geram.

Coba bayangkan, nembiak sinun sidaknya ari raya kelak cmni. Bulan posa tuk dpt dugaan yg maha hebat kedak ya. Mana nk hilang mak bapak ya, cmni bah? Xkesian ka nangga nembiak nangis hilang mak bapak. Astaghfirullahla'zim.. Ya namanya manusia bertopengkan tut tut tut tut.. Nampak glak prangey sebenar sidak zionis tok cmne. Dlm posa tok kedak ya. Syaitan iblis xda, nang nampak gilak la cmni prangey bala2 ya. Nak ku kata paloi, org pande2 jak sia. Sidak pande tp xda perikemanusian kali.

Aku rasa seranto2 dunia tok x setuju dgn tindakan Israel ya. Kt German ada demo. Kt uk agik best, sidak buang benda2 nk d import dri israel di salah sebuah mall nk ala2 tesco kt sinun la.. Wlupn agama lain2, tp atas dasar kemanusiaan sidak sanggup nolong. Cmni sdak usa boleh madah israel patut "mempertahankan" dirik dengan serang balas ya? Xpaham aku utak sidak tok eh. Aku nk lom abis degree tok gk apat nangga apa yg sebena nya terjadi wlupn aku x berada di sinun. Kepaloian apakah ini? Teserlah ketuyukan.

Xpa2, kita teruskan memboikot. Maybe certain xcayak dgn power of boikot tok. Wlpn aku x berapa pande bidang bisnes tok, tp berdasarkan pemerhatian aku la. Cdak mcd kan salu molah offer macam2. Dolok pernah ada burger free whatsoever. Dari sia nampak bh org salu x makan mcd agik, sampe sidak terpaksa molah mcm2 promosi utk menaikkan kembali nama mcd ya. Sigek agik, coca cola. Dolok kt penang tok penah ada org berik cola cola free. Nampak the power of boycotting? Sampe sanggup sidak berik free semata2 maok narit minat org minum agik.

So, mun kita boycott, at least kita akan menjejaskan sikit ekonomi israel tok. Mun sidak xda duit, sidak x dapat molah bom (tang main jak mercun papan sia, mercun bawang ka. sekoh nk makey bom. palak mintak taji aku kali). So, at least berkurang la juak. Sigek agik, mun kita boikot, ekonomi sidak akan turun, so kemungkinan untuk rakya2 nya kehilangan kerja adalah tinggi. Mun rakyat nya hilang kerja, cne sidak nk carik kerja? G Gaza? Ingin nk mintak pangkong org Gaza, sila jak masok ke Gaza. So, sidak nya akan jd jobless. Bila jobless, ekonomi Israel xakan berkembang. Bila ekonomi x berkembang, mula la mempengaruhi politik. Alaa, mcm zaman2 penjajahan dolok bah. Suma bepunca dari ekonomi. Bila ekonomi x stabil, akan mula effect ke politik. Mana yg jobless ya kelak akan mendesak kerajaan. And bila kerajaan xdapat molah papa. Sidak tok akan molah demonstrasi apa suma la.. So kacau bilau dalam negara sidak mpun. Time ya k jelin ku jak cdak Israel ya. Ruk nya tauk langit tinggi rendah.

Ok. Panjang da aku ngerepak.

Boh lupak doaakn Sabah juak. Sidak Sulu dh mupok agik sia. Udah2 la ngaco Sabah ya, mun org Sabah maok masok Philippine mensia marek dh sidak masok. Ngoi ktk org ya eh. Pahal kerajaan Filipina x ambik tindakan ouh? Xpaham juak I. Sidak sulu ya under filipina ka? Mesti la nk? Xkan sidak ada kerjaan kedirik. Angol2.

Xpe2, yang penting doakan Gaza and doakan Sabah juak. Smoga Allah selamatkan saudara2 kita di sia. Ameen.

Sekian,
Wassalam