Friday, 10 July 2015

Sawang di mana-mana

Assalamualaikum!

Sepatutnya I sekarang diulit AR. Tp nk tulis kt blog mcm lagi best menarik.
*cantik menarik tertarik kau mmg da bomb*

Baru login blog harini. Lama jugak dh x on blog ni. Ecece. Besawang jgk dah blog ni. Se bersawang-sawang blog aku pun, ada lagi blog yg lagi sawang. Hee~

Alkisah pada minggu pertama perkuliahan, hari Jumaat 26/06/2015 kelas kami telah digemparkan dgn berita posting awal. Mula-mula ingat lecturer tu main-main je. Yelah dgn action research assignments yg menggunung, kot la lecturer tu saje nk cakap mcm tu, sbb nk push kami buat kerja. So, kami pun make don't know about it. Weekends berlalu dgn tenang minggu pertama.

Pada minggu kedua, that thing which I taught it won't be happening, betul-betul terjadi. Fuuuuuh. Tp bukan posting. Internship kami lepas cuti bln 9. Kami habis blajaq bulan 9 la kiranya. Sbb exam ap sume diawalkan. So, conclusion, kami habis blajar bulan 9. Tahniah comrades!

Dia jadi pening bila semua assignments diawalkan tarikh penghantaran. AR? Hmm, xcollect data pn lagi. Minggu 6 nanti bru nk p sekolah lama nk collect data. Jadi semuanya dlm keadaan yang kalut malut, harut barut. Kihkih.

Inilah dugaan Ramadhan kami. Sape-sape yg baca ni, mohon doa antum semua semoga saya dapat intern sekaligus di postingkan ke Simunjan. Nk lebih tepat, SK ABANG MAN, Simunjan. Sy xkisah sebenarnya dihantar ke mana-mana. Tp kalau boleh nk duduk dalam rumah je. Xpayah nk menyewa rumah, minyak, kereta sume. Hee. Mintak doa semua nohhh

Dann. Mood raya xsampai lagi sebab banyak dugaan. Hehe. Apa-apa pun, hampa doakanla kami semua semoga dapat kt tempat yg kami hajati, bukan tempat yg JPN hajati. Kihkih. 

Dr.Zaki pesan, 
"jadilah ummah yg mencari jalan, bukan ummah yg mencari alasan."

Sekian, 
Senyum selalu
Wassalam.

Saturday, 7 February 2015

Welcome Sister! ;)

Assalamu'alaikum!
Alhamdulillah, syukur lah boleh update blog. I hereby to welcome our new sister. Welcome sister! I am so honoured that you have made your decision. I know it is not an easy transition but as long as I am here, In Sha Allah I will do my very best to help you. And I would also need you to help me sbb I pun nk berubah. Huhu.

You are lucky. Sbb mcm baby baru lahir which means suci. Suci dari dosa. (jealous much)
You are lucky. Sbb Allah ketuk pintu hati you. (lagi jealous. huhu)
You are lucky. Sbb you dpt hidayah.
You are lucky. Sbb Allah gave u the strength.
You are lucky. Sbb u were/is/will be tested. Tu tandanya Allah sayang.
You are lucky. Sbb finally u find ur way of life.

Jaga solat
Jaga aurat
Jaga ikhtilat
And the most important thing is Istiqamah.
I hope kita sama2 istiqamah.
Istiqamah bukan mudah tp kita sama2 cuba.
Mujahadah itu pahit kerna syurga itu manis.
Mabruk sister! Masha Allah. Alhamdulillah.

Gembira.

Wassalam

Thursday, 5 February 2015

Hong Kong

Soalan : Salam. Nt kls sns 3B ckgu bt ktne?
Jawapan : Wslm.. Kt Hong Kong.

Aku xtaw nk respond apa. Haha.

Friday, 16 January 2015

Pelajar Tahun Akhir

Assalamua'laikum everybody.

Indah berbalam si awan petang,
Berarak di celah pepohon ara;
Pemanis kalam selamat datang.
Awal Bismillah pembuka bicara.

Bismillahrirrahmanirrahim..(Throwback forum gtu. Hehe)

Pertama sekali, syukur ke hadrat Ilahi kerana dgn limpah dan kurnia-Nya maka dapat I menulis di blog pada hari ini. Lama kot rasa x menulis ni. Hehe. Tahun ni 2015 dah. Hee. Apa yang special sgt tahun 2015 ni?

Ya betul, semestinya I dah masuk final year tahun ni. Pejam celik pejam celik dah masuk final year. Dah besar, dah matang, dah kawen. Alhamdulillah dah masuk final year. Guane rase jd budok final year? Dia rasa mcm excited nk habis blaja and on the same time rasa mcm sedih pun ada. Bakpe sedih? Yela.. Nt xleh nk tgh H.E.P lagi dah. Xleh nk tgk lecturer H.E.P kesayangan ramai. Xbaik menipu Zanee, berdosa. Haha.

Tahun 2014 banyak sgt benda yg negara kita lalui. Banyak teguran dari Allah yg kita dapat tahun lepas. Bermula dengan misteri kehilangan pesawat MH370. Banyak teori sebenarnya pasal pesawat ni. Ada pasal buah manggis. Ada pasal warga Iran yang 2 orang tu. Klu nk tahu teori2 ni, google je. Jgn lupa google skali teori behavioral, rebt, and pcc. 3 teori ni masuk exam.

Seterusnya, kita digemparkan lagi dengan pesawat MH17 yang ditembak jatuh. Kita yang dengar ni pun rasa kesian, what more to say orang yang mengalami nya. Dorg perlukan support, bimbingan dan kaunseling. Semenjak 2 menjak blaja kaunseling ni dia rasa mcm pro lak. Hee. 

Followed by the recent issue yg melanda Utara, Selatan dan yg paling dasyat skali Pantai Timur. Mende? Mende lagi klu bukan banjir. Kita sedia maklum, banjir tahun ni mmg boleh dikatakan banjir yang paling teruk. Cuba bayangkan klu sampai tingkat tiga tu pn air boleh naik. Cane nk survive?

Mereke yang dilanda musibah ni sebenarnya beruntung. Untung apanya, rugi sana sini, rumah hilang, duit xde. Chill bro chill. Dia untung sebab Allah pilih dorg ni untuk lalui ujian ni. Knpa Allah pilih dorg? Sbb Allah tahu dorg mampu untuk menempuhi dugaan ni. Klu kita sendiri? Cuba bayangkan, klu setakat laptop jammed sekejap pun kita boleh membebel 25jam, cuba bayangkan kalau kita dilanda musibah? Nk membebel non stop ke guane? Mereka dalam kalangan org yg beruntung, sebab dalam ramai2 penduduk di atas muka bumi ni, Allah pilih mereka. Allah pilih sebab Allah tahu mcm mana hati2 mereka ni.

Semoga tahun 2015 ni akan jadi tahun yang lebih baik untuk kita semua. Wake up everybody, jgn terlalu leka dibuai mimpi. Bila cakap pasal tahun baru ni, semestinya setiap orang ada azam masing2. New Year Resolution gtu. U ingat u je ada? I pun ada okayyyyy. Tp private and confidential. Hee

Tahun ni final year jadi Pelajar Institut Pendidikan Guru Kampus Pulau Pinang B.Ed TESL January 2012 Intake. Final year dah weyh, Sem 7. Thn dpn Sem 8. Smoga segala urusan di final year ni dipermudahkan hendaknya. Ayuh sama2 kita bangkit untuk final year. Ehee.

Ni la payah klu da start menulis. Dia jadi mcm membebel lak. Hehe.Idea macam mencurah-curah ke ladang gandum. Somehow I rasa dlm entry ni, penggunaan Bahasa Melayu I agak bagus. Haha. 

Smile:)
Wassalam

*Entry Pelajar Tahun Akhir, tp merepek pasal benda lain. Itu normal.